Bild som visar fanor

Förbundskongressen 2022

30.05.2022 kl. 11:16
Årets förbundskongress hölls i Borgå

En lyckad förbundskongress med föreläsningar, tävlingar, middag och vårmöte hölls detta år i Borgå med Östra Nylands Brandkårsförbund som lokalarrangör.

Fanan anländer (Bild: Anders Ehrnsten)

Kongressen inleddes på lördagen med föreläsningar av Jani Mononen (Akutmedicin) och Silvio "Pio" Hjelt (700 brandkårer och alla olika).

Efter en lunchpaus styrdes kosan till Kokonbacken där förbundets mästerskap i redskapshantering avgjordes. De nya stadgarna för 2020-2022 användes första gången och som det nu ser ut kommer stadgarnas giltighetstid att förlängas med tre år; inga beslut är dock ännu tagna om detta.

Tävlingarna vid Kokon (Bild: Johan Ehn)

Tävlingarna var jämna och intressanta och tävlingresultaten hittar ni på sidan TÄVLINGAR.


Vinnare i damklassen (Bild: Johan Holmberg)


Vinnare i allmänna klassen (Bild: Johan Holmberg)

På kvällen avnjöts en middag på Konstfabriken med prisutdelning och dans.

Söndagen inleddes med två föreläsningar: Peter Tuominen berättade om kärnsäkerhet efter Fukushima och Peter Johanssson berättade om Östra Nylands välfärdsområde.

Efter detta var det dags för att utse Årets brandkårist 2019. Ordförande Anders Norrback kallade upp Leif Lindman för att ta emot utmärkelsen Årets brandkårist för det räddningsarbete han gjorde vid en bilbrand i Pojo (länk till svenska YLE:s sida) där han tillsammans med en kamrat lyckades plocka ut ett barn ur bilen innan barnet förolyckades.

Årets Brandkårist 2019 (Bild: Tom Westerlund)

Efter detta avtackades förbundets mångåriga ledare för förbundets damverksamhet Birgitta Forsström.

Birgitta Forström avtackas (Bild: Tom Westerlund)

Efter ordinarie vårmötesförhandlingar överlämnade Hans-Peter Lingdren arbetshandskarna åt Kim Rautanen från Åbolands Brandkårsförbund som står värd för nästa års kongress i Åbo 27-28 maj 2023.

Arbetshandskarna överkämnas till Åboland (Bild: Tom Westerlund)

Årets kongress avslutades traditionellt med Modersmålets sång.

Bild: Anders Ehrnsten

Anders Ehrnsten